STUDY MATERIAL ONLINE
CLASS 1ST TO CLASS 12 TH

Nothing but the Target CLASS 8 English Lesson 17

0

Nothing but the Target CLASS 8 English Lesson 17

Rajyavardhan Singh Rathore, a 34 year old armyman finished second in the men’s double trap shooting event on Tuesday, the 17 August 2004 in the 28th Olympic games in Athens. This was Indian’s first individual silver medal in Olympic history in shooting event . Lets read what he said after he won the medal.

राज्यवर्धन सिंह राठौड़, एक 34 वर्षीय सेना के पुरुषों की डबल ट्रैप शूटिंग स्पर्धा में मंगलवार, 17 अगस्त 2004 को एथेंस में 28 वें ओलंपिक खेलों में दूसरे स्थान पर रहे। शूटिंग इवेंट में ओलंपिक इतिहास में यह भारतीय का पहला व्यक्तिगत रजत पदक था। पदक जीतने के बाद उन्होंने जो कहा, उसे पढ़िए।

Feelings while receiving the medals

पदक प्राप्त करते समय भावनाएं

It felt absolutely great. It certainly feels good to win a medal for the country. And that makes it even more good because the country feels proud.

यह बिल्कुल शानदार लगा। निश्चित रूप से देश के लिए पदक जीतना अच्छा लगता है। और यह इसे और भी अच्छा बनाता है क्योंकि देश गर्व महसूस करता है।

Feelings while draped in country’s flag at the presentation

प्रस्तुति के दौरान देश के झंडे में लिपटी भावनाएं

It was a sense of relief that I was able to accomplish something for the country. And the flags, I wanted something close to the symbol which represents the country. So the flag was the best thing, and I just wanted to wrap it around myself.

यह राहत की बात थी कि मैं देश के लिए कुछ कर पाया। और झंडे, मुझे प्रतीक के करीब कुछ चाहिए था जो देश का प्रतिनिधित्व करता है। इसलिए झंडा सबसे अच्छी बात थी, और मैं बस इसे अपने चारों ओर लपेटना चाहता था।

Preparations in the last few days

पिछले कुछ दिनों में तैयारी


There was a mix of everything. There has to be a healthy balance. Whenever I felt that I was getting anxious, I would relax, crack a joke or talk to somebody and make the environment lighter for myself. But whenever I needed focus, I would close my eyes and think of the target of how I would do, how my emotions would be, what is my game plan for the match and everything.

हर चीज का मिश्रण था। एक स्वस्थ संतुलन होना चाहिए। जब भी मुझे लगता था कि मैं चिंतित हो रहा हूं, मैं आराम करूंगा, मजाक उड़ाऊंगा या किसी से बात करूंगा और अपने लिए माहौल हल्का करूंगा। लेकिन जब भी मुझे फोकस की जरूरत होती है, मैं अपनी आंखें बंद कर लेता हूं और लक्ष्य के बारे में सोचता हूं कि मैं कैसे करूंगा, मेरी भावनाएं कैसी होंगी, मैच के लिए मेरा गेम प्लान क्या है और सब कुछ।

Focus at the final point

अंतिम बिंदु पर ध्यान दें


I realised that I was missing because I was losing aggression. When you lose your aggression, you lose your natural way of shooting. I then told myself, I should go hard at the target. That’s how I made those last two. I was absolutely focussed on the target, I could see nothing else but the target.

मुझे एहसास हुआ कि मैं गायब था क्योंकि मैं आक्रामकता खो रहा था। जब आप अपनी आक्रामकता खो देते हैं, तो आप शूटिंग के अपने प्राकृतिक तरीके को खो देते हैं। मैंने तब खुद से कहा, मुझे लक्ष्य पर मेहनत करनी चाहिए। इस तरह मैंने उन अंतिम दो को बनाया। मैं लक्ष्य पर पूरी तरह से केंद्रित था, मैं लक्ष्य के अलावा और कुछ नहीं देख सकता था।

Reading Comprehension

I. Answer the following questions:

1. What is special about Rajyavardhan Singh Rathore winning the silver medal in shooting?

Answer – The special thing about Rajyavardhan Singh Rathore winning the silver medal in shooting is that it was India’s first individual silver medal in Olympic history in shooting event.

2. What makes the country feel proud?

Answer – The country feels proud when its people won honours and medals at the international level.


3. Why did he wrap the country’s flag around himself at the presentation?

Answer – He wrapped the country’s flag around himself at the presentation because he wanted something close to the symbol which represents his country – India.

4. What would he do whenever he needed focus on the sport?

Answer – Whenever he needed focus on the sport, he would close his eyes and think of the target of how he would do, how his emotions would be, what would be his game plan for the match and everything that can make him win.


5. Why is aggression important in a sport?
Answer – Aggression is important in a sport because if you lose your aggression, you will also lose your natural way of playing the game.

B. Choose the correct alternative:

1. The 28th Olympic games were held in -(a) Sydney (b) Seoul (c) Athens (d) London

Answer – (c) Athens
2. How did he feel when he received the silver medal -(a) absolutely great (b) happy (c) sense of relief (d) sense of pride

Answer – (a) absolutely great

3. Whenever I felt that I was getting anxious I would -(a) sing a song (b) smile a bit(c) think of the target (d) relax, crack a joke & talk to somebody.

Answer – (d) relax, crack a joke & talk to somebody

Vocabulary

Use the words given below in your sentences:

1. Accomplish – We must work hard to accomplish our goals in life.

2. Aggression – Aggression is very important in sports.

3. Target – We must set targets for ourselves to achieve.

4. Draped – Nisha is looking beautiful draped in her red saree.

Grammar

A. Select the words from the box A and go round the class and ask the questions:

Question: Who knows what Kawardha is famous for?

Answer: I know that Kawardha is famous for Bhoramdev Temple.

SN‘A’‘B’Correct Match
1Kawardha (Kabirdham)Jain TempleBhoramdev Temple
2ChamparanBhoramdev TempleJain Temple
3RajimCavesRajiv Lochan Temple
4KutumbsarFallCaves
5ChitrakootIron-OreFall
6Bella-DillaSteel PlantIron-Ore
7BhilaiMana AirportSteel Plant
8RaipurRajiv Lochan TempleMana Airport
9BastarDanteshwari TempleBastar Dushera
10DantewadaBastar DusheraDanteshwari Temple
11DhamtariGangrel DamGangrel Dam
12SirpurMahanadiMahanadi
13Janjgir-ChampaKosa SilkKosa Silk
14Kanger ValleySanctuarySanctuary
15Khairagarh UniversityMusic and ArtsMusic and Arts

Answer –

Question 2: Who knows what Champaran is famous for?

Answer 2: I know that Champaran is famous for Jain Temple.
Question 3: Who knows what Rajim is famous for?

Answer 3: I know that Rajim is famous for Rajiv Lochan Temple.
Note – This is an easy exercise and is meant to be in Oral form. I have given two solutions here and in this way the teacher-students can continue the activity. As the correct match has been given here, so there would be no problem to replace the name of places and why they are famous for.

B. Match the columns ‘A’ and ‘B’ and write the sentences as given in the example and underline ‘that’ clause:

SN‘A’‘B’Correct Match
1Dhanraj PillaiFootballHockey
2Anju GeorgeCricketLong Jump
3Bhaichung BhutiaTennisFootball
4Mahendra Singh DhoniHockeyCricket
5Sania MirzaChessTennis
6Vishwanath AnandAthleticsChess
7Prakash PadukoneLong jumpBadminton
8P.T. UshaBadmintonAthletics

Example: 

I know that Sania Mirza is famous for Tennis.

Answer –1. I know that Dhanraj Pillai is famous for hockey.

2. I know that Anju George is famous for long jump.

3. I know that Bhaichung Bhutia is famous for football.

4. I know that Mahendra Singh Dhoni is famous for cricket.

5. I know that Sania Mirza is famous for tennis.

6. I know that Vishwanath Anand is famous for chess.

7. I know that Prakash Padukone is famous for badminton.

8. I know that P.T. Usha is famous for athletics.