STUDY MATERIAL ONLINE
CLASS 1ST TO CLASS 12 TH

Dear Daddy Long Legs CLASS 8 English Lesson 19

0

Dear Daddy Long Legs CLASS 8 English Lesson 19

11th February

Dear D-L-L,

Don’t be insulted because this is so short. It isn’t a letter, it is just a line to say that I am going to write a letter pretty soon when examinations are over. It is not only necessary that I pass, but pass WELL. I have a scholarship to live up to.

यह बहुत छोटा है क्योंकि इसका अपमान नहीं किया जाएगा यह एक पत्र नहीं है, यह कहने के लिए सिर्फ एक पंक्ति है कि मैं जल्द ही एक पत्र लिखने जा रहा हूं जब परीक्षाएं खत्म हो जाएंगी। यह न केवल आवश्यक है कि मैं पास हो, बल्कि WELL पास हो। मेरे पास रहने के लिए छात्रवृत्ति है।

Yours, studying hard
J.A.


तुम्हारा, कठिन अध्ययन
जे.ए.

December 19th

Dear Daddy L.L.,

प्रिय डैडी एल। एल।,


You never answered my question and it was very important. Are you bald? I have it planned exactly what you look like very satisfactorily until I reach the top of your head and then I am stuck. I can’t decide whether you have white hair or black hair or sort of springy grey hair or may be none at all. Here is your portrait.


आपने कभी मेरे सवाल का जवाब नहीं दिया और यह बहुत महत्वपूर्ण था। क्या आप गंजे हैं? मैंने यह योजना बनाई है कि जब तक मैं आपके सिर के शीर्ष तक नहीं पहुंचता तब तक आप बहुत संतोषजनक लगते हैं और फिर मैं फंस जाता हूं। मैं यह तय नहीं कर सकता कि आपके पास सफ़ेद बाल हैं या काले बाल हैं या एक प्रकार के सफ़ेद भूरे बाल हैं या बिल्कुल भी नहीं हो सकते हैं। यहाँ आपका चित्र है।

But the problem is, shall I add some hair? Would you like to know what
colour your eyes are? They are grey and your eyebrows are like a porch roofand your mouth is a straight line with a tendency to turn down at the corners. Oh, you see, I know you are a snappy old thing with a temper.

लेकिन समस्या यह है कि क्या मुझे कुछ बाल जोड़ने चाहिए? क्या आप जानना चाहेंगे
रंग तुम्हारी आँखें हैं? वे ग्रे हैं और आपकी भौहें एक पोर्च रूफैंड की तरह हैं आपका मुंह एक सीधी रेखा है जो कोनों पर नीचे की ओर झुकाव है। ओह, आप देखते हैं, मुझे पता है कि आप गुस्से में एक पुरानी पुरानी बात है।
जेरुशा एबॉट

Jerusha Abbott

9th June

Dear Daddy – Long – Legs,

प्यारे डैडी – लंबे – पैर,

Happy Day! I have just finished my last examination physiology. And now three months on a farm! I don’t know what kind of a thing a farm is? I have never been on one in my life. I have never ever looked at one (except from the car window) but I know I am going to love it, and I am going to love being free.


शुभ दिन! मैंने अपनी अंतिम परीक्षा फिजियोलॉजी समाप्त कर ली है। और अब एक खेत पर तीन महीने! मुझे नहीं पता कि खेत किस तरह का है? मैं अपने जीवन में कभी एक पर नहीं रहा। मैंने कभी किसी की ओर नहीं देखा (कार की खिड़की को छोड़कर) लेकिन मुझे पता है कि मैं इसे प्यार करने जा रहा हूं, और मैं स्वतंत्र होने जा रहा हूं।


I am not used to being outside the John Grier Home. Whenever I think of it excited little thrills chase up and down my back. I feel as though I must run faster and faster and keep looking after my shoulder, to make sure that Mrs. Lippett is not after me with her arm stretched out to grab me back.


मुझे जॉन ग्रायर होम के बाहर रहने की आदत नहीं है। जब भी मैं इसके बारे में सोचता हूं तो थोड़ा रोमांचित होकर मेरी पीठ को सहलाता है। मुझे लगता है जैसे मुझे तेज और तेजी से दौड़ना चाहिए और अपने कंधे की देखभाल करते रहना चाहिए, यह सुनिश्चित करने के लिए कि श्रीमती लिपेटेट मेरे पीछे नहीं हैं क्योंकि उनकी बांह मुझे वापस खींचने के लिए खिंची हुई है।

Yours, with love
Jerusha Abbot


तुम्हारा, प्यार के साथ
जेरुशा एबॉट

Reading Comprehension


A. Tick the correct answer:

1. J.A. is used fora. Jerusha and Abbottb. Jerusha Abbottc. Jean Abbottd. Jean L Jerusha

Answer – b. Jerusha Abbott
2. Jerusha Abbott is aa. a bald manb. a naughty boyc. an orphan studentd. a farm girl

Answer – c. an orphan student
3. Mrs Lippett may bea. Jerusha’s motherb. Incharge of John Grier Homec. Teacher of Jerushad.Wife of Daddy Long Legs

Answer – b. Incharge of John Grier Home
4. ‘Are you bald?’ is written toa. John Grierb. Mrs Lippettc. Daddy Long Legsd. Jerusha Abbott

CLASS 8 English Lesson 19 Dear Daddy Long Legs
  1. Answer – c. Daddy Long Legs

  1. B. Answer in Yes/No to the following questions:

1. Is the writer happy to go on a trip to a farm?

Answer – Yes, the writer is happy to go on a trip to a farm.

2. Is the home in the lesson same as your home?

Answer – No, the home in the lesson is not same as my home.

3. Does the writer love Daddy Long Legs?

Answer – Yes, the writer loves Daddy Long Legs.

4. Has she finished her examination?

Answer – Yes, she has finished her examination.

5. Has Daddy Long Legs answered her questions?

Answer – No, Daddy Long Leg has not answered her questions.

CLASS 8 English Lesson 19 Dear Daddy Long Legs


C. Answer the following questions in short:1. What is the promise made in the first letter?

Answer – The promise made in the first letter is to pass the examination well to get the scholarship.


2. Why does the writer say that this is not a letter?

Answer – The writer says that this is not a letter because it is very short.


3. Why is the writer happy to go on a trip?

Answer – The writer is happy to go on a trip because she is not used to be outside the orphan home where she lives.


4. Why does the writer say ‘I am going to love being free’?

Answer – The writer says that she she is going to love being free because she has never enjoyed the freedom which she is going to get by living for three months in a farm.


5. What is the name of the home the writer lives in?

Answer – The name of the home where the writer lives in is ‘John Grier Home’.


6. What is the feeling you have for the writer?

Answer – I have the feeling of sympathy for the writer as she is an orphan.